ČRTICE

Moja pot

“Body reading” …

… in zakaj o tem redko govorim z znanci.

Eno izmed orodij, ki jih uporabljam pri delu s klienti je tudi t.i. “body reading” oz. branje telesnih lastnosti. Preprosto povedano; iz telesne postave, mišične strukture, položaja telesa itd. lahko razberemo del posameznikove biografije. To znanje izvira iz spoznanj Wilhelma Reicha in Alexandra Lowna. Z opazovanjem telesnih lastnosti sta določila pet t. i. obrambnih struktur, ki nastanejo v otroštvu na podlagi razvojnih travm in se kažejo v nadaljnjem življenju posameznika.

Preberi več ““Body reading” …”
Moja pot

Notranji otrok

Pred časom me je moj mentor vprašal, če sem opazil, katere fotografije imamo kot spomin na omarah v dnevnih sobah, pisarnah in spalnicah? Po nekaj trenutkih razmisleka je sledil moj odgovor, da vem, da so to fotografije žene, moža, otrok, vnukov, staršev … Ali sem opazil fotografije lastnikov iz svojega otroštva? Na to vprašanje nisem imel odgovora in kasneje ugotovil, da največkrat temu res ni tako.

Preberi več “Notranji otrok”
Moja pot

Odločitve

Že, ko se zjutraj zbudimo, takoj sprejmemo odločitve in si začrtamo, kako bo dan potekal. Nekatere so odvisne od naše volje, druge od zunanjih dejavnikov. Potekajo že skoraj na podzavestni ali avtomatski ravni. Verjetno ga ni človeka, ki bi preštel, koliko odločitev sprejmemo v enem dnevu. Gre za tok življenja in dneva, zato se procesa sprejemanja niti ne zavedamo. Posameznih se zavemo šele, ko vidimo ali občutimo njihove posledice. Preberi več “Odločitve”

Moja pot

“Ne bom!”

Bil je dan v oktobru 2015. Ne spomnim se več točnega datuma. Jaz z oblazinjenim kijem (batako) v rokah stojim pred kocko pene in zmeden strmim vanjo. Pred mano terapevt Samo, ki pravi: “Začni udarjati z batako po kocki!”. Jaz sam pri sebi: “Ne bom! Zakaj bi? Jaz pa res nimam nobene jeze v sebi, saj sem najbolj prijazen tip na tem svetu. Vsi me imajo radi.” Povem Samu: “Samo, ne vem, nisem prepričan, da je to prava pot in da imam sploh kaj jeze v sebi. Ne morem.”. On pa vztraja: “Kar začni. Počasi.” Ok, pa naj bo, on že ve. Preberi več ““Ne bom!””