DELO Z MANO

Osnova mojega dela je telesna psihoterapija po Core Energetics pristopu. To je aktivna oblika psihoterapije. Moja glavna naloga je, da za klienta ustvarim varno okolje, ga usmerjam in spremljam pri raziskovanju najglobljih delov sebe. Z različnimi tehnikami mu pomagam, da ozavesti potlačene travme, ki so zapisane v njegovem telesu. Da, telo si zapomni in vtisne neprijetne dogodke, ki se kopičijo v posameznikovem življenju in vodijo njegovo življenje.

Zato v prvem koraku s klientom raziskujeva, kako čuti svoje telo in postopoma “trenirava” notranjega opazovalca, ki opazuje in sporoča, kaj se v telesu dogaja ali na primer čuti mraz v prstih na nogah, mravljince v rokah, premikanje trebuha ob dihanju itd. Pozornost se iz glave usmeri na dogajanje v telesu. V nadaljevanju pričneva z raziskovanjem ali se ob pogovoru o določeni tematiki pričnejo pojavljati dražljaji po telesu na primer, ko govori o dogodku, ki ga je razjezil, prične s stiskanjem pesti, ima impulz, da bi z nogami brcnil nekam itd. Vse to lahko v nadaljevanju v varnem okolju prosto izrazi. S tem korakom se prične povezava med dražljaji v telesu in čustvi, kar je tudi cilj tega dela. Nato se delo prične poglabljati, saj klient vse bolje in hitreje prične zaznavati svoja čustva, ki mu jih telo sporoča.

V telesni psihoterapiji z raziskovanjem in ozaveščanjem travm sproščamo telo, zato se tudi telesa klientov po določenem času dela pričnejo spreminjati. To seveda ni možno samo s pogovorom, zato pri delu uporabljam različne aktivne telesne tehnike. “Osnovna” oprema moje prakse je kocka pene, oblazinjen kij, oblazinjen valj, vzmetnica idr. Vsa ta oprema je na voljo klientu, da ob raziskovanju izrazi vsa potlačena čustva od jeze, žalosti, besa do veselja in radosti. Vse je dobrodošlo! Ko izražamo svoja izvirna čustva, vse bolj postajamo kar v resnici smo. Lahko bi tudi rekli, da osvobajamo življenjsko energijo, ki smo jo tlačili zaradi družbenih norm in pričakovanj okolice. Več o samem delu skozi moje izkušnje si lahko prebereš tudi tukaj.

svoboda