Uporabno

“Ne morem zaspati!”

Velikokrat slišim zgornjo trditev “Zvečer ne morem zaspati! Premikam se po postelji. Po glavi mi rojijo misli. Ko pomislim na to, da moram čez tri ure vstati, me grabi panika …” Dodaj temu, kar se tebi dogaja.

Rešitev za to težavo je več; od spalnih tablet, do nočnih sprehodov, piškotov z mlekom itd. Vsak ima svojo preverjeno rešitev. Osebno mi velikokrat pomaga to, da se trudu, da bi zaspal, preprosto odpovem. Sprejmem situacijo tako kot je, da preprosto ne morem zaspati in velikokrat zatem takoj zaspim. Razumem, da je to težko storiti, ko v mislih roji, da si si pred parimi urami, ko si bil še zaspan, nastavil bodilko, ki te bo zbudila čez par ur.

Lahko pa pri tej težavi pomaga naslednja vaja t.i. “slonček” (oz. angl. discharge). Vaja je preprosta in spodaj je priložen demonstracijski posnetek, da bo izvajanje lažje. Najtežje je po mojih izkušnjah to, da je ob tem potrebno vstati iz postelje (O ležeči varianti več prihodnjič.) in se postaviti v stoječ položaj, kjer so pokrčena kolena v širini ramen pri moških in širini bokov pri ženskah, stopala pa obrnjena rahlo navznoter. S pokrčenimi koleni narediš predklon, težo telesa rahlo preneseš na prste nog in trup rahlo nasloniš na prste rok. Sprostiš vrat, da glava prosto visi, odpreš oči in odpreš usta. Dihati pričneš skozi usta in ob izdihu dodaš sproščujoč glas “Aaaaaaaa”. Istočasno pa s petami pritisneš ob tla in pričneš s spreminjanjem kota svojih kolen, dokler ne najdeš vibracije v kolenih. V tem položaju ostaneš toliko časa, da ti vibracija stresa telo. Ko presodiš, da je dovolj, počasi vstaneš, in sicer se počasi dvigaš v hrbtenici vretence za vretencem. Glava je najprej naslonjena na prsnico in se dvigne zadnja.