O MENI

Skok v neznano me je pripeljal do poglobljene osebne transformacije in začrtal novo življenjsko smer – podpirati in služiti drugim.

O meni Boštjan Lužnik, psihoterapevtKo sem po nekaj individualnih terapijah telesno orientirane psihoterapije Core Energetics skočil v neznano in se udeležil intenzivne skupinske delavnice v Brnu na Češkem, se je nekaj v meni prelomilo. Prebudilo se je hrepenenje po svobodnejšem in avtentičnem izražanju sebe, v odnosih do drugih in svobodnemu gibanju mojega telesa. V spomin se mi je zapisal odprt način komunikacije in igrivosti med udeleženci delavnice, nekaj kar je bilo meni takrat tuje oziroma bolje rečeno, si sam sebi te svobode nisem niti dovolil. Na srečo sem prav tam pridobil nekatere osnovne informacije o štiriletnem izobraževanju na Nizozemskem inštitutu za Core Energetics. Z veliko strahovi in vprašanji sem se vpisal v prvi letnik izobraževanja. Ponovni skok v neznano. Niti v sanjah si nisem predstavljal, kako bom vse to zmogel, kaj me na tej poti čaka in nenazadnje, kakšen bo končni rezultat po štirih letih.

Šel sem skozi popolno osebno transformacijo in svoje življenje obrnil na glavo. Na tej poti sem spoznal ogromno fantastičnih prijateljev, ki so mi bili poleg podpore, tudi zrcalo in me s svojo direktnostjo soočali z veliko bolečih resnic, mask in obramb. Neskončno sem jim hvaležen za vso podporo in vsa soočenja, čeprav se je bilo zame težko soočiti z resnico, občutiti bolečino in poglobiti svoj proces. Skozi ta proces sem zrasel in se postavil na svoje noge kot zrela odrasla oseba, ki lahko sebe prosto izraža. Globlje sem se povezal s seboj in naravo. Stik z naravo je zame zelo pomemben, zato veliko časa preživim v naravi.

Še vedno občasno stari vzorci prevzamejo kontrolo, nenazadnje ne poznam osebe, ki se ji kljub vsej osebni rasti to nebi zgodilo. Če se v preteklosti tega nisem zavedal, je sedaj jasneje, kaj se z mano dogaja. Še več, skozi to delo sem spoznal, kako v takih trenutkih ravnati in iti dalje, sprejeti odgovornost za svoja čustva in dejanja, kljub temu da se za vsem tem nahaja bolečina. Najpomembnejše pa je spoznanje, da sem pomirjen s svojo preteklostjo in zasidran v sedanjosti. Vesel in počaščen sem, da lahko drugim pomagam pri njihovi osebni transformaciji in jih spremljam na tej poti. Ker sem sam šel skozi celoten proces osebne transformacije, verjamem in zaupam, da imamo s pomočjo te metode dela vsi možnost narediti korak naprej v svojem življenju.

Zaključil sem štiriletno izobraževanje na Nizozemskem inštitutu za Core Energetics (NICE), kjer sem vpisan v registru terapevtov. Sledilo je specialistično izobraževanje iz nevroafektivnega relacijskega modela (NARM) v Grčiji, ki se osredotoča na odnos med travmo, telesom in živčnim sistemom. NARM je moj primarni način dela. Sem polni član Evropske zveze za telesno psihoterapijo in Slovenskega odbora za telesno psihoterapijo. Zavezan sem delu v skladu etičnim kodeksom evropske zveze (slovenski prevod). Vključen sem v redno supervizijo, ki mi pomaga pri delu s klienti. Delujem tudi v Centru za psihoterapijo in psihosocialno pomoč Koper. Redno se izobražujem in udeležujem delavnic v Sloveniji in tujini in pridobljeno znanje uporabljam pri delu s klienti. Vključen sem bil v večleten poglobljen individualen psihoterapevtski proces po psihodinamskem, Core Energetics in NARM pristopu. Poleg individualnega lastnega procesa sem se udeležil številnih skupinskih in individualnih delavnic, ki so vključevale druge psihoterapevtske in svetovalne pristope za osebno rast. Vse usvojeno znanje in izkušnje predvsem pa soočanje s samim seboj je prispevalo k oblikovanju moje osebnosti. Imam veliko izkušenj v javnem nastopanju, zato posameznikom svetujem tudi na tem področju.